RIKTIG CHOKLAD ÅT FOLKET

 

//change to english version//     //日本語に変更//

På Svenska Kakaobolaget har vi småskaligt och hantverksmässigt tillverkat choklad, bean to bar, sedan 2013.

Vi är inte en chokladtillverkare i mängden. Vår idé om choklad och hur den ska vara skiljer sig från den traditionella industrin. Hur provocerande detta än må vara för traditionalisterna är vi inte ute efter att producera en chokladkaka i mängden. Vi är hängivna jakten på unika kakaosorter som resulterar i extraordinär choklad. Choklad som tänjer på gränserna och visar ett helt nytt spann med smaker.

>KÖP NU<


VAD VI GÖR & VARFÖR

Vår startpunkt är alltid kakaobönor. Kakaobönor med naturliga och unika smaker där vårt jobb är att locka fram dessa toner i chokladen vi tillverkar. Därför tillsätter vi minimalt med ingredienser och rostar bönorna ytterst lätt. Kompromisslöst och utan några genvägar.

Vi reser jorden runt i jakten på riktigt unik kakao och samarbetar med producenter som delar våra värderingar och vår syn på kvalitet.

Vi certifierar inte vår choklad men säkerställer på andra sätt att bönorna är ekologiska, att priset är rättvist och att arbetsförhållandena är goda.  Genom att vara transparenta med hur vi arbetar kan du dessutom följa varje steg i processen från böna till chokladkaka.

Vår förhoppning är att du får en smakrik upplevelse som verkligen överraskar.


 

KOLLEKTION

I vår ursprungskollektion strävar vi efter att ta fram de olika och unika toner som finns i kakaobönor från olika regioner. I dessa chokladkakor adderar vi endast ekologiskt socker för att skapa en så ren och ärlig choklad som möjligt. Vi tillsätter inget extra kakaosmör, vanilj eller sojalecitin.

I vår smaksatta kollektion adderar vi olika intressanta smaker, många gånger med inspiration av svensk matkultur. I vår webbshop hittar du mer information om våra olika chokladkakor.


Single origins bean to bar Kakaobolaget

EKO OCH RÄTTVIST

Vår filosofi är enkel. Vi arbetar med bra kakao och med bra människor.

Bönorna vi använder kommer från smakrika och ekologiska kakaofrukter som har odlats med omtanke på ett hållbart sätt. Vi betalar kontinuerligt ett fast, högre pris till odlarna vilket skapar trygghet och ett verkligt incitament för att ständigt förbättra och för att bevara en hög kvalitet. Vi arbetar med människor som vi känner och litar på och som delar våra värderingar. Men det som är viktigt för dig är att vi arbetar med transparens så du kan följa processen i alla steg. Från böna till färdig chokladkaka.

Som ett resultat av det vi lärt oss genom vår direktkontakt med kakaoproducenter runt om i världen har vi tagit det djärva beslutet att inte certifiera vår choklad genom tredjepartsorgan. Vi vill arbeta bortom dyra certifieringar där kvalitet och smak helt kopplats bort och det i slutändan blir odlarna, inte konsumenterna, som får betala priset.

Vår övertygelse är att just transparens och ansvarstagande är nyckelfaktorer som leder vägen mot en genuint hållbar och rättvis värld.

Har du fortfarande några funderingar kring vårt arbetssätt, hör av dig så berättar vi gärna mer. Detta är frågor som ligger oss varmt om hjärtat. För att läsa mer om vilka ursprung vi samarbetar med just nu, se länkarna nedan.

 

Ucayali River Cacao, Peru

Kokoa Kamili, Tanzania

Coop-id, Matale, Sri Lanka

Öko Caribe, Dominican Republic 

Cortés, Honduras

 


cacao sacks bean to bar Kakaobolaget

KÖP

>KÖP NU<

Våra chokladkakor hittar du bland annat hos:

SWEDEN
Johan & Nyström (Mariatorget), Stockholm
Johan & Nyström (Norrlandsgatan), Stockholm
Urban deli (Nytorget), Stockholm
Moderna Museet, Stockholm
Systrarna Voltaire, Stockholm
Johan & Nyström (Östra Hamngatan), Göteborg
Johan & Nyström (Avenyn), Göteborg
Da matteo, butiken Victoriapassagen, Göteborg
Berzelii choklad, Göteborg
AB Småland, Malmö
Form/Designcenter, Malmö
Vandalorum, Värnamo
Feldts bröd & konfekt, Halmstad
Love coffee roasters, Lund
Ahlgrens konfekt, Lund
Kaffetheket, Västerås
Basement Design, Varberg
Duå, Umeå

JAPAN
For more information on retail & distribution in Japan, contact Ken Food Solutions

SOUTH KOREA
For more information on retail & distribution in South Korea, contact Great Bright Ltd

FRANCE
Boutique Kosak, Paris
Lafayette Gourmet, Paris
Nonante, Paris
Mademoiselle Amande, Paris

For more information on retail & distribution in France, contact Kosak

NETHERLANDS
The Chocolate Shop, Den Haag

USA
Bar and Cocoa

GERMANY
Choco Del Sol
Wein & Schokolade

AUSTRALIA
Chocalatto, Buninyong

DENMARK
Kihoskh, Copenhagen

IN RESTAURANTS/BAKERIES SUCH AS:
Daniel Berlin Krog, Skåne-Tranås
Mathias Dahlgren, Stockholm
Fotografiska, Paul Svensson, Stockholm
19 glas, Stockholm

Är du kock eller konditor och vill använda vår choklad? Skicka oss ett mail så hör vi av oss.


OM OSS

Sommaren 2013. Semestern som aldrig riktigt tog slut. Så skulle man kunna beskriva det. Det skulle bara vara en kort bensträckare och en kopp kaffe i en liten by på Österlen. Istället lämnade vi våra hektiska liv i Stockholm, köpte en gammal skolbyggnad från år 1893 (med en tillhörande liten pralinbutik) och flyttade till landet. Tre månader senare grundade vi Svenska Kakaobolaget, en äkta chokladfabrik och blev en av de tidiga pionjärerna inom bean to bar i Sverige.

Vad som gjorde oss till passionerade chokladnördar från början var upplevelsen i smak. Men det var efter att vi lärde oss mer om kakaoodling, fermentering, rostning och alla andra faktorer som kunde påverka smaken på ett eller annat sätt, som vi visste att vi var tvungna att starta en chokladfabrik.

Vår ambition var, och är än idag, att tillverka spännande choklad av kakaosorter med naturligt extraordinära smaker. För oss är tillsatser som emulgeringsmedel, extra fett och vanilj, som annars är norm inom traditionellt och kommersiellt producerad choklad, bara i vägen för kakaons rena smak.

Vi vill istället framhäva det som är naturligt och visa vad choklad faktiskt kan vara ur ett smakperspektiv. Genom att sälla oss till och inspireras av den globala rörelsen av människor som jobbar inom bean to bar choklad vill vi även bidra till att kakaohandeln blir mer ärlig, hållbar och transparent. Gemensamt jobbar vi enat för att förändra chokladindustrin och vi hoppas att du vill vara med oss på den resan.

Fredrik & Ulrika